Плодородненська сільська військова адміністрація

Запорізька область, Мелітопольський район

Сезон ботулізму знову відкрито: в Україні вже кілька постраждалих.

Дата: 15.05.2018 11:09
Кількість переглядів: 446

Ботулізм

Сезон ботулізму знову відкрито: в Україні вже кілька постраждалих.

Токсичність ботулотоксину в чотириста разів сильніша за отруту гримучої змії. Лікарі кажуть, що у більшості випадків винна риба.

 

Перші випадки ботулізму в 2018 році почали фіксувати ще в лютому: у Черкаській області дві людини опинилися в лікарні після вживання курячої домашньої тушонки і м'ясного домашнього паштету без термічної обробки.

У березні житель м. Ромни Сумської області покуштував консервовану квасолю і захворів, а у квітні через консервовані гриби постраждав чоловік з Одеської області. Однак фахівці відзначають, що більшість випадків ботулізму відбуваються в Україні все ж таки із-за в'яленої риби - найчастіше вірус зустрічається в оселедці, товстолобику, лящі та тарані, пік захворюваності припадає на спекотний сезон. Цей рік не став винятком: від неякісної риби постраждали вже двоє людей.

У Харківській області 31-літню жінку доставили в лікарню у важкому стані. За 18 годин до появи перших симптомів вона їла в'ялену рибу, куплену на центральному ринку у м. Мелітополі Запорізької області. Жінці ввели вакцину, але за її життя все ще продовжують боротися лікарі.

Схожий випадок стався у м. Києві: чоловік придбав рибу на одному зі стихійних ринків на Виноградарі, після її вживання йому стало погано. Аналіз крові підтвердив ботулізм.

У 2017 році, за даними Центру з контролю і моніторингу захворювань, від ботулізму загинули 11 людей, а постраждали - 132 українця. Хвороба поширювалася з неймовірною швидкістю, нові випадки фіксували мало не кожен день. У деяких постраждалих хвороба розвивалася настільки стрімко, що введена сироватка не встигала діяти, як людина вже вмирала. Негласними лідерами були Київ, Запоріжжя, Суми, Одеса. По всій країні проводилися рейди, щоб вилучити можливо заражену рибу з продажу не тільки на ринках, але і в супермаркетах.

Підступність ботулізму як раз в тому, що перші симптоми можуть з'являтися від декількох годин після вживання зараженого продукту до декількох днів. Спочатку людина почуває себе недобре, як при типовому отруєння – нудота, блювота, пронос, болі в животі, такі симптоми зберігаються 20-24 години. Потім починаються проблеми із зором, хворого турбує "сітка" перед очима, предмети двояться, читати важко, що пов'язано з паралічем очних м'язів.

У хворого починають "сохнути" слизові, з'являється почуття спраги, стає важко ковтати, змінюється тембр голосу, хворі скаржаться на відчуття "кому" в горлі, біль при ковтанні, першіння в горлі - всі ці симптоми через поразку ковтальних м'язів. У хворих починається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. При перших симптомах слід телефонувати у "швидку", чим швидше поставлять діагноз і введуть сироватку, тим більше шансів вижити: летальність без сироватки при важких формах - два з трьох, з сироваткою - один з десяти.

Як розпізнати заражену рибу?

Від риби навесні і влітку краще відмовитися зовсім. Якщо вирішили ризикнути, звертайте увагу на запах риби – при зараженні він стає досить неприємним і тухлим. Найбільш характерна ознака зараженої риби – замутнені очниці і покрите слизом тіло. Якщо риба лежить на сонці, а не зберігається в холодильниках, краще її не купувати.

Як убезпечити себе при готуванні риби?

При домашньому в’яленні риби її слід обов'язково випатрати, ретельно промити великою кількістю води. При домашньому засоленні риби мінімальний вміст солі повинен становити 18%. Якщо солі буде менше, то небезпечні бактерії не загинуть. Якщо не будете свіжу рибу використовувати в найближчі години, заморозьте її. Вибирайте рибні страви без великої кількості приправ, спецій і маринаду – так недобросовісні продавці можуть маскувати несвіжий і потенційно небезпечний продукт.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою! Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Михайлівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано